top of page

Muhu Masinad

3. augustil 2017 avati Muhu Kunstitalus Meeland Sepa ja Taave Tuutma juba kolmas kohaspetsiifiline ning seekord täiskineetiline installatsioon, mis kohalviibinud rahvusvahelise kunstipubliku poolt ristiti õiglaselt Päikese Vändaks.

Tänavu valminud metallseade, ehk kolmanda konstruktiivse Muhu Masina, funktsionaalne väärtus seisneb selle energiatootlikuses - aparaat töötab valgustina. Pimedal ajal on nüüdsest võimalik lugeda raamatuid ning teisi trükiseid.

Samuti näitab seade tuule suunda.

2016 aastal valmisid Meeland Sepal ja Taave Tuutmal EKL Kunstiresidentuuri skulptuuripargi jaoks suuremõõtmeline loomalik-kosmiline Ereliukas ning innovaatiline Muhu Grill-Kivikündja.

Ereliukase väljatöötamine ning testimine viidi läbi juba 2015 aasta oktoobris Tallinnas, Balti Jaama Depoos, kus ühtlasi demonstreeriti aparaati publikule depoo katsepolügonil toimunud suurnäituse Sinine Veri raames.

Muhu installatsioonisarja läbivaks ja ühendavaks motiiviks saab pidada jalgratast, seeläbi on kunstnikud teinud omaltpoolse sügava kummarduse inimkonda alatiselt tiivustanud ideele liikuda kiiremini ja kaugemale ning seda mõtet püsivalt teeninud abivahendile.

Kunstitalu ajalooarhiivi materjalides leiab mitmeid tunnistavaid fotojäädvustusi, mis kõik tõendavad jalgratta sajandivanust ideelist ja sümboolset rolli Uie- ehk Arsi talu ajaloos. Järgnevad ajaloolised fotod pärinevad II MS eelsest perioodist aegadest ning aastatest 1968-69, mil Uietalus toimetas Muhu EÜE.

Kunstnikud Meeland Sepp ja Taave Tuutma, mõlemad kaude Saaremaalt põlvnevad autorid ja Tallinna Galerii Metropol asutajad, on andnud oma loominguga Muhu Kunstitalu energeetikaprogrammi ja kunstikollektsiooni suure panuse, mida jääme kohapeal hoidma, kasutama ja hindama. Püüame peagi väärtustada tehtut vääriliselt ning loodame edasisele püsivale koostööle nii Muhus kui välisnäitustel. Muhu Kunstitalu 2017 aasta ülevaatenäitus Cest la Vie toimub 3-8. oktoobril Pariisis, galeriis 12 Avenue des Arts.

Töömeeskond tänab BLRT Refonda Baltic OÜ

....

Päikese Vänt, 2017

töö valmimisjärgus

Meeland Sepp

Muhu Kivikündja

2016

Ereliukas

2015-2016

Fotod Kalli Kalde

Karl-Kristjan Nagel

Tiiu Rebane

Avamine

Kunstipublikuks graafikanädala Muhu Print 2017 rahvusvaheline loomeseltskond, kunstnikud Gröönimaalt, Soomest, Ungarist ja Eestist

Estonian Artists Association (EAA) Muhu Art Residency A-I-R program focuses on visual arts, including innovation, architecture, cultural heritage and locally rooted practice.

A.I. is situated on island Muhu, at the west coast of Estonia.

--

Eesti Kunstnike Liidu Muhu

A. I. Kunstitalu toimib alates 2015. aastast rahvusvahelise kunstiresidentuurina.

Talukompleks pakub loomingulist väljakutset nii kaasaegsetele kunstnikele kui ajaloolastele; lastele kui täiskasvanutele; novaatoritele kui restauraatoritele.

 SEARCH BY TAGS: 
bottom of page